İnşaat Sonrası Temizlik Nasıl Yapılır ?
Gelişen konut piyasası, ortak bir çalışma sektörü hâline gelen “temizlik sektörünün” de bu alanda gelişmesine yardımcı oldu. Özellikle son yıllarda kurumsal bir altyapı ile hizmet veren temizlik şirketleri, emlak sektöründeki temizlik ihtiyaçları doğrultusunda daha kurumsal bir anlayış ve uzman bir kadro ile hizmet vermeye başladı. Sektörün ihtiyaçlarının belirlenmesi, süre ve fiyat analizi, yaşanan rekabetin de artmasına neden oldu. Ülkemizde de geniş bir pazar hacmine sahip olan temizlik şirketleri, bu anlamda “hizmet kalitesine” ağırlık verir oldu. Hâliyle inşaat sonrası temizlik ihtiyaçları, kurumsal firmaların bireylerin ihtiyaçlarına göre şekillenmenin önünü açtı. Peki, kişisel bir planlamayla çözülebilecek olan fakat profesyonel desteğe ihtiyaç duyulan inşaat sonrası temizlik nasıl yapılır? Tuşba Temizlik Şirketi temizlik hizmetini çok amaçlı ekipmanlarla yapmaktadır.
İnşaat Sonrası Temizlik öncesi Yapılması Gerekenler
İşleyiş ve gerekli ihtiyaçlar bakımından gündelik ev temizliğinden biraz farklıdır. İnşaat alanında bulunan kimyasallar, kalıcı izlere neden olabilecek ürünler, varsa şayet alerjik reaksiyonlarınızı tetikleyebilecek bileşenler, temizliği zorlaştıran belli başlı etkenlerdendir. Peki, bu gibi durumlar için temizlik öncesi alınması gereken önlemler ve genel olarak temizlik öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
- İnşaat sonrası temizliğe girişmeden evvel ilk etapta yapmanız gereken neye ihtiyacınız olduğunu belirlemektir. İnşaat sonrası temizlik, standart işleyiş ve temizlik ürünleri ile yapılıyor sanılsa da, inşaatın genel durumuna ve ortamın özelliklerine göre farklılık gösterir. Bu ilk aşamada hangi ekipmanlara, temizlik ürünlerine ve ek olarak nelere ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.
- Gerekli ekipmanları hazırladıktan sonra kendinize bir temizlik programı yapmalısınız. Süre ve işleyiş mantığını belirleyerek çizelgenizi oluşturmak en kolayıdır.
- Ortamı havalandırma imkânınız var mı, temizlik sonrası ortamın kirlenmesine neden olabilecek etkenler barınıyor mu, tüm bunları dikkate almalısınız.
- Ortam dışında kişisel olarak bone, ek kıyafet, kişisel hijyeniniz için gerekli olan ihtiyaçlarınızı belirleyerek temizliğe girişmelisiniz.
- İnşaat temizliğinde önemli olan ilk aşama kaba temizliktir. Varsa şayet camlardaki yapışkanların çıkarılması, yazıların temizlenmesi, kapı ve PVC’lerdeki bant yapışkanlarının sökülmesi, kaba temizliğin ilk aşamasıdır. Ortamdaki toz nedeniyle kesinlikle bone ile çalışmanızda fayda var.
- Kaba temizliğin belirlenmesinin ardından temizlik sonrası ortaya çıkacak moloz ya da kaba pisliğin toplanacağı alanı belirleyin. Bu sayede hem iş yükünüz azalır, hem de kendinizi yormazsınız.
- Kaba temizlik sonrası ortamın kaba tozunun alınması, dip köşe temizlik öncesi ne yapacağınızı belirlemenizde fayda sağlar.
- Mümkünse bol su ve temizlik ürünü ile ortamı fırça yardımıyla temizlemeli ve mümkün olduğunca havalandırmalısınız.
- Mutfak, banyo ve tuvalet gibi fayans olan yüzeylerin parlaması için gerekli medikal ürünleri uygun fırçalar ile kullanın.
- Bu yüzeylerde kullandığınız fırça ve benzeri aparatları salon ve yatak odası gibi alanlarda kullanmamaya özen gösterin.
- Dip köşe alanlarda oluşan ıslaklığı mob ya da vileda yardımıyla temizleyin.
- Detaylı temizlik sonrası fayans ve yüzeylerin üzerinden nemli bez ve vileda ile geçin ve son kez havalandırın.