Bakır ve bronz kapsayan metal yüzeylerin oksit temizliği nasıl yapılır? şöyle yapılır, bir kovaya 2 litre su konulur içerisine 100 er gram karbonat limon ve kaya tuzu eklenir kovada eritilidikten sonra 15 dakika bekletilir ve bir bezi ile karışımı yapılmış asit içermeyen kimyasal ile oksitli bölgeye uygulama yapılarak temizlenir.bir süre sonra muhafaza eden bir bariyer hizmeti sağlayan ve metal yüzeyi aşınmaya karşı koruyan yeşil renge sahip bir oksitlenme gerçekleştirir. Metali orjinal haline geri çevirmek için bakır pası denilen patinayı çıkarabilirsiniz. Günümüz dünyasında oksitlenen lekeler, görsel bakımdan ve dokunduğunuzda size kötü hissettirmesi açısından kişilere rahatsız verici bir etkiye sahiptir. Bu yüzden insanlar bu lekelerden kurtulmak isterler. Oksitlerden kurtulmak için tercih edebileceğiniz birkaç yol bulunur. Oksit temizliği nasıl yapılır? noktasında oksitlenen yüzeyi temizlemeye yarar sağlayan oksit çıkarıcı ürünler bize yardımcı olur.
Oksit lekelerini temizlemek adına başvurabileceğiniz seçenekler içinde pek çok farklı metot vardır. Gerekli olan yüzeye ve arzu ettiğiniz yola göre istediğiniz metodu tercih edebilirsiniz. Bu noktada konu hakkındaki detay ve içerikleri daha iyi anlayabilmeniz için oksit temizliği nedir, ne işe yara, oksit temizliği nasıl yapılır? sorularını sizin için açıklayacağız.
Oksit Temizliği Nedir?
Oksit temizliği nasıl yapılır? sorusunu cevaplamadan önce oksit temizliğinin ne olduğunu bilmek gerekir. Kapı kolları, kilitleri veya demir ve metal olan yüzeyler muhakkak bir zaman sonra oksitlenme gerçekleştirir. Bu durum sadece bu tarz yerlerde gerçekleşmez. Tost makinesi ve Kettle gibi demir aksamlara sahip pek çok alette de mevcut olabilir. Oksit temizliği, oksitlenmeye uğrayan eşyaların, gerekli temizlik malzemeleri kullanılarak oksitten arındırılması işlemidir. Oksit temizliği gerçekleştirirken dikkatli bir temizlik biçimi oluşturmak gerekir. Örneğin oksitlenen mutfak eşyalarının temizliğinde aletlerin çalışmaması lazımdır. Ayrıca temizlik işlemini su ile gerçekleştirildiğinde bu durum aksamlara zarar verebilir. Bu nedenle dikkat edilmesi önemlidir.
Oksitlenen eşyalarda temizleme işlemi yapılırken kullanılan ürünler elektronik makinelerde sıkıntıya yol açabilir. Nitekim elektrik etkisiyle karşı tepkiye neden olabilir veya kısa devre olabilir. Bu durum eşyaların bozulma ve zarar görme riskini arttırdığı için oksitlenmiş yüzeylerin ayrı olarak temizlenmesi daha uygun olur.
Oksit Temizliği Ne İşe Yarar?
Oksitlenmiş metal lekeleri daha çok kapı kollarında oluşur. Ancak oksitlenmeler, pas ile birlikte demir veya metal ürünlerde de sıklıkla görülür. Bu lekeler hem görüntü hem hissiyat açısından rahatsız vericidir. Bu sebeple oksit temizliği yapılması bu kötü lekelerden kurtulmanızı sağlar. Daha güzel ve sağlam bir görüntü elde etmek için oksit temizliği önemlidir.
Ayrıca oksit temizliği nasıl yapılır? noktasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de oksitlenmiş metaller üzerine doğrudan boya veya cila sürmenin doğru olmadığıdır. Bu yöntem yanlış bir uygulama olup, lekelerin temizlenmesinden ziyade saklanmasını sağlar.
Oksit Temizliği Nasıl Yapılır?
Suda ve havada var olan oksijen bir süre sonra metal yüzeyleri aşındırarak renk farklılaşmasına neden olur. Bu renk farklılaşmasına nedeni üzerinde var olan oksit tabakadır. Oluşan oksitlerin temizlenmesi kolay bir işlem değildir. Temizleme işlemi için deterjanlar yeterli olmaz. Oksitler en güzel asidik çözeltilerle temiz hale getirilir.
Oksit temizliği nasıl yapılır? hususunda beylikdüzü dış cephe cam temizliği firmamız sizlere çözüm üretmeye devam etmektedir. Oksitli yüzeyler için en uygun temizlik maddesi asidik çözeltilerdir. Metal paraların temizlenmesi için de asidik maddeler kullanılabilir. Gerekli işlemler yapıldığında oksitlenmiş metal yüzeyler ilk günkü haline geri döner.
Kullanılacak Malzemeler
Günlük temizliklerde metaller deterjanlar ile temizlenebilir. Fakat bir süre sonra gerçekleşen renk farklılaşmalarının önüne geçmek mümkün değildir. Bu renk farklılaşmaları hava ve su ile temaslardan oluşur. Nitekim hava ile su en fazla oksijen içeren şeylerdir. Çok oksijene uğrayan metal yüzeylerde oksitlenme gerçekleşir. Bunu engellemek için asidik malzemeler kullanılmalıdır. Asitler ciltte tahrişe neden olabileceği için bu maddeleri kullanırken eldiven ve maske kullanımı gerekli olacaktır.
Bakırların oksitlenmesi engellemek için cila malzemesi engellenir. Fakat basit cilalar yeterli değildir. Özel olarak geliştirilmiş cilalar kullanılmalıdır. Aşağıda yer alan maddeler metallerin oksit temizliği açısından en iyi maddelerdir.
Beyaz Sirke ve Tuz
Oksitlenmeye karşı en etkili yöntem beyaz sirkedir. Beyaz sirke, tuz ile birleştiğinde etkili çözelti haline gelir. Oksitleme işlemine başlamadan önce metal yüzeyi sabunlu su ile silmek gerekir. Daha sonra bir kap içerisinde bir yemek kaşığı tuz ile yarım bardak beyaz sirkeyi karıştırmak lazımdır. Bu birleşim hamur kıvamına getirildikten sonra hazırlanan macun yüzeye yayılır. Bu şekilde macunun bir saat kadar yüzeyde beklemesi gerekir. En son bir bez yardımı ile yüzeyi sildiğinizde çözüme ulaşmış olursunuz.
Karbonat
Karbonat işlemini gerçekleştirmeden önce yüzeyin ılık sabunla suyla temizlenmesi gerekir. Daha sonra metal yüzeyi tamamen suya batırabilecek geniş bir kap seçilmesi lazımdır. Kaba konulacak her su bardağı su için bir kaşık karbonat eklenir. Hazırlanan birleşime ilgili eşya batırılır. Arzu edilirse beyaz sirke de ilave edilebilir. Birkaç saat bekledikten sonra yıkama işlemi yapılabilir.
Asetik Asit
Asetik asit tercihe göre kabartma tozu ya da tuz ile hamur haline getirilir. Daha sonra yüzey bu hamur ile kaplanır. Hamur karışım yüzey üzerinde birkaç saat bekletildikten sonra yüzey yıkanır. Asetik asit açısından sirke zengin bir malzemedir.
Sitrik Asit
Sitrik asit kapsayan en güçlü malzeme limon suyudur. Limon suyunu tuz ya da kabartma tozu ile karıştırarak macun haline getirmeniz gerekir. Ardından bu macunu yüzeye uygulamanız gerekir.
Aseton
Tercihe binaen ister ilgili yüzeyi aseton ile silebilir isterse eşyanın tamamını asetona batırmak mümkündür. Oksitleme işaretleri görülmeye başladığında bu metodu kullanmak çok fayda sağlar. Bu yöntem oksitlenme başlamadan onu sonlandırır.
Tartarik Asit
Tartarik asit sert ve güçlü lekelerde güçlü bir etkiye sahiptir. Tartar kremi asit açısından zengin ve etkilidir.
Hidroklorik Asit
Hidroklorik asit, fazla güçlü metalleri bile aşındırabilecek etkidedir. Hidroklorik asidi doğrudan yüzeye işlediğinizde oksitlenmeden kurtulursunuz.
Limon ve Tuz
Geniş bir kap içerisine iki veya üç yemek kaşığı tuz konulup bir limon ikiye bölünür. Limonun kesilen kısmını tuza batırdıktan sonra tuzlu limon metal yüzeye sürülür. Oksitlenme yok olana kadar limon tuza batırılarak yüzey kısmı ovalanır.
Limon Suyu ve Karbonat Tozu
Öncelikle metal yüzeydeki kir ve tozu temizlemek adına yüzeyi yumuşak bir bezle silmek gerekir. Bir kaba bir fincan limon suyu döktükten sonra macun kıvamına getirene kadar sürekli karıştırarak karışıma karbonat suyu eklenir. Ardından macun ince bir katman halinde yüzeye sürülüp ovalanır. Bu şekilde yaklaşık olarak yirmi ile otuz dakika arası yüzeyde bekletilir. Daha sonra su ile macun yüzeyden temizlenir. Metal yüzey yumuşak bez yardımıyla kurulanır.
Limon Suyu, Tuz ve Mısır Unu
Metal yüzeydeki toz ve kirler bez yardımı ile temizlendikten sonra bir ya da iki bardak limon suyu ile 1/4 bardak tuz karıştırılır. Tuz erir hale gelinceye kadar limon suyu karıştırılır. Karışımın macun haline gelmesi için karışıma mısır unu eklenir. Ardından macun haline gelen karışıma bez batırılarak yüzey ovalanır. Hamur yirmi ile otuz dakika arası metal yüzeyde bekletilir. Bunun ardında yüzey su ile temizlenir ve bez ile kurulanır.
Amonyak ve Tuz
Öncelikle metal yüzey bez ile temizlenir. Yarım fincan amonyak, çeyrek fincan ölçüsünde tuz birleştirilir. Amonyak ile tuz karışımı bu birleşim yüzeye dökülerek otuz dakika bekletilir. Son olarak metal yüzey su ile durulanır.